Ål Recept

Vaccum packed eel fillets

Nedan följer några recept på förrätter med Silver Eel’s mildrökta ålfilé också känt som silverålen.

 

Silver Eels Ålamacka (2 personer)
4 tunna skivor skånsk kavring
2 kokta potatisar
½ syrligt äpple
2 blad av t ex Ekbladssallad
80 g rökt ålfilé
ca 10 g färsk smörgåskrasse
2 msk crème fraiche
smör, salt, peppar och olivolja

Smöra 2 skivor kavring, lägg på salladsblad, skiva potatisen tunt och lägg skivorna omlott över kavringen.  Strimla nu äpplet och fräs det i olivolja i stekpanna.  Lägg strimlorna därefter direkt på potatisen.  Skär upp den rökta ålfilén i lagom stora bitar och lägg dem snyggt på äpplet.  Vispa upp crème fraichen så att den blir fast.  Klipp sedan i krassen och salta och peppra efter smak.  Lägg upp crème fraichen snyggt med varm sked, klipp över lite extra krasse och luta sedan resterande kavringskivorna på sniskan så att hela garnityret syns (som en mussla).

 

Skånsk Ålsmörgås (1 person)
1st rökt ålfilé (30-40 g)
1 ägg
1 msk kaffegrädde
salt & peppar
mörkt bröd

Vispa samman ingredienserna och värm smeten i ett stekjärn under ständig, försiktig vändning.  När äggröran blivit lagom fast, täck den smörade brödskivan och placera ålfilébitar på toppen.  Garnera med gräslök eller dill och ät smörgåsen medan äggröran är varm.

 

Piratens Favoritsmörgås (1 person)
2 halva skivor grovt bröd
rökt ålfilé
smör
vitpeppar
senap
lagrad ost

2 halva skivor grovt bröd smöras, den ena täcks med rökt ålfilé, som peppras med vitpeppar.  Den andra skivan läggs ovanpå ålfilén och täcks med senapsbestruken lagrad ost.  Gratineras i 175oC i ca. 5 minuter, eller tills osten smält.

 

Tinas Ålmacka (Tina Nordström) (6-8 personer)
200g rökt ålfilé
1/2 gurka
1 äpple
1/2 dl finskuren gräslök
1 msk skånsk senap
rivet skal från 1 citron
3-4 msk crème fraiche
1 msk pepparrot

Tärna ålfiléer, gurkan och äpplet och skär gräslöken fint.  Lägg ingredienserna i en bunke och blanda med senapen, citronskalet, crème fraiche och riv ner pepparroten.  Blanda alltihop väl.  Lägg upp blandningen på knäckebröd eller på mörkt bröd och servera.  Dekorera med något grönt.


Hitta produkter här